2013 - 2022 © BİRNC
  • Anasayfa
  • Kurumsal
  • Referanslar
  • Fiyat Listesi
  • İletişim
  • Blog
  • S.S.S.
2013 - 2022 © BİRNC

Sitemap Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

  1. Anasayfa
  2. Blog
  3. Sitemap Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

Sitemap (Site Haritası) Nedir, Ne Demektir?


Arama motorları ve web sitesi ziyaretçilerinin bir sitedeki sayfaları kolayca bulabilmesi için tasarlanmış hiyerarşik listelere Sitemap (site haritası) denir. Ziyaretçiler için web sitesi içerisinde yer alan tüm bağlantıları gösteren bir sayfa olan sitemap, arama motorları için sayfaların dizine eklenmesini kolaylaştırmak için webmasterlar tarafından oluşturulan sitemap.xml dosyasıdır.


Sitemap, web sitesini ziyaret etmiş kullanıcının aradığı bilgiyi site içerisinde gezinmeden bulmasını sağlar. Site haritaları web sitelerinin görsel ya da metinsel düzenlenmiş modelidir de diyebiliriz. Bir site haritasında listelenen her bir satır, doğrudan web sitesinin ilgili bölümüne bağlanarak etkileşimli bir içerik tablosu haline gelir. Sitamp.xml hazırlarken önemli olan arama motorlarına göre hazırlanıp önbelleklerine alınması için hatasız olmasını sağlamaktır.

site disi seo nasil yapilir

Bu yazımızda Web Tasarım Şirketi birNC olarak web sitelerin başarısı için önemli bir yere sahip olan "Sitemap'ın önemi nedir, ne işe yarar, yararları nelerdir ve site haritası oluştururken nelere dikkat etmelisiniz" gibi merak edilen sorulara yanıtlar vermeye çalışacağız.

Sitemap.xml Nasıl Oluşturulur?


Site haritası, otomatik, online ve manuel olarak 3 şekilde oluşturulmaktadır. Bu konuyla ilgili detaylı bilgi almak için ► https://www.teakolik.com/site-haritasi-hazirlamak-sitemapxml-nasil-olusturulur/ linkini kopyalayıp kullandığınız tarayıcınızın (google chrome, mozilla, internet explorer, microsoft edge, safari, opera vb. gibi) adres çubuğuna yapıştırıp ziyaret edebilirsiniz.

Sitemap.xml'in Yararları Nelerdir?


▬ Site haritaları Google arama motorlarına rehberlik eder. Web sitenizde bir XML site haritasının bulunması, Google'ın web sitenizi daha kolay bulmasını ve web sitesi içeriğinin daha hızlı bir şekilde dizine eklenmesine yardımcı olur. Sitemap, Google’ın sayfalarınızı tek tek taraması, bulması yerine gibi zaman kaybedici işlemler yerine sitemap.xml uzantılı site haritası dosyası ile kolayca işlem yapmasını sağlar.
▬ Google’ın web siteleri için belli bir tarama süresi vardır. Yani Google’ın tarayıcıları web sitenizi taramak için belli bir süre harcarlar ve bu süre sonunda da sitenizi taramayı bırakırlar. Eğer sizin için hangi sayfanın önemli olduğunu gösterir bir rehber yoksa Google arama motorları belirlenen süre dâhilinde bulacağı sayfaları tarar. Google’ın yararlanacağı site haritası gibi bir rehber olmasa belki de sitenizde önemsiz sayfalar taranacak ve trafiğe eklenecek, ziyaret veya gelir getiren sayfalarınıza ulaşamadan tarama süresi tükendiğinden bunlar trafiğe eklenemeyecektir.
▬ Site içerikleri her zaman dinamiktir ve değişebilir. Sitenizde bulunan sayfalar değiştiğinde site haritası arama motorlarına bilgi verir. Yani sitenizdeki sayfalar güncellendiğinde, kaldırıldığında ya da yeni bir içerik eklendiğinde XML dosyaları bu arama değişikliklerine yönelik arama motorlarını uyarır. Bu da Google, Bing ya da diğer arama motorlarının içeriğinizi daha hızlı bir şekilde taramasına ve dizine eklemesine yardımcı olarak sitenizde olan değişiklikler arama sonuçlarına yer almasını sağlar.
▬ Site haritaları organik arama sıralaması ve trafiğini de iyileştirir. Site haritası sayesinde Google sitenizi daha hızlı bir şekilde dizine ekleyecek ve önemli olan sayfalara dikkat edecektir. Bu da sitenizin sıralamada üste çıkmasına yardımcı olacaktır. Site haritalarının organik trafik için çok daha büyük katkısı vardır.
15 Site Haritası Oluşturma Aracı

Site Haritası Oluşturma Araçları

1. Dynomapper
2. Mindmup
3. Slickplan
4. Writemaps
5. Mindnode
6. Powermapper
7. Google Sitemap Generator for MS2
8. Screamingfrog XML Sitemap Generator
9. DevIntelligence Sitemap Genetator
10. Phpsitemapng
11. Gsitecrawler
12. MnoGoSearch2sitemap
13. Visual seo
14. Addme Google XML Sitemap Generator
15. AuditMyPc.com Sitemap Generator
Sitemap Oluştururken Dikkat Edin

Dikkat Etmeniz Gerekenler

Site haritası oluşturma sırasında pek çok kural ve yönerge vardır. Bunlardan önemli birkaç tanesini şu şekilde sıralayabiliriz;
▬▬▬▬▬
1. Web sitenizde bulunan tüm sayfaları site haritasına dâhil edin.
2. Site haritası en fazla 50.000 URL içermeli ve bu sayıyı aşmamalıdır. Site haritası dosyanızın sıkıştırılmış hali ile de 10 MB’den büyük olmamalıdır.
3. Site haritasına sadece canlı URL’leri dâhil etmelisiniz. Yani hata sayfaları XML site haritanıza dâhil edilmemelidir.
4. Sitemap dosyası düzenlenirken sayısal olmayan ve Latin alfabesinde bulunmayan harf veya karakterler kullanılmamalıdır.
5. Web sitenizde birden fazla dil seçeneği varsa her dil seçeneği için farklı bir sitemap dosyası oluşturulmalıdır.
6- Site haritası içerisinde URL tam olarak yazılmalıdır. Yani www.birnc.com.tr şeklinde değil https://www.birnc.com.tr şeklinde olmalıdır.

Arama motorlarının ve kullanıcıların sitenizde aradıklarını bulması açısından çok önemlidir. Site haritaları, SEO için özel bir araç kabul edilmez. Ancak web sitenizin bir arama sayfasında doğru bir şekilde sıralanmasını sağlar. Yani sitemap oluşturma SEO’yu büyük ölçüde arttırmasa bile kesinlikle SEO’ya çok büyük yardımı olur.

Sitemap Neden Gereklidir?


Sitemap dosyaları web siteleri için çok önemli rehber dosyalardır. Bu sebeple web siteniz için sitemap dosyası hazırlarken iyi bir planlama yapmanız gerekir. Site haritası dosyası kullanıcı ve Google için bir rehber görevi görür. Google'a hangi sayfaların önemli olduğunu ve sitenize dikkat edilmesi gerektiğini bildirir.

Bunu bir örnekle açıklayalım. Lütfen web sitenizi bir alışveriş merkezi olarak düşünün. Ayakkabı almayı düşünüyorsunuz ama mağazaların yerini bilmiyorsunuz. Site haritası size mağazaların yerini adeta nokta nokta gösterecektir. Alışveriş yapacak kişiye bu durum ne kadar kolaylık sağlıyorsa site ziyaretçisi için de durum aynıdır. Dünyaya yani insanlığa en iyi bilgiyi vermeye çalışan arama motorları açısından bu duruma bakıldığı zaman aslında durum daha ciddi ve kritiktir. Çünkü hepimiz web sitemizin ve içeriklerinin herkes tarafından bilinmesini, duyulmasını ve organik aramalarda sıralama olarak en üstlerde yer almasını isteriz. İşte bu açıdan bakıldığı zaman Sitemap dosyası bunu bize sağlayan en önemli araçlardan biri olarak gözüküyor. Alışveriş merkezi örneğinden yola çıkarsak site haritası dosyaları Google, Yandex ve Bing gibi büyük arama motorlarına yeni açılmış mağazaları=sayfaları, yeni haberleri=ürünleri, yani önemli tüm gelişmeleri kolayca gösterecek ve zaten kısıtlı olan tarama süresini en optimum şekilde kullanmasını sağlayarak bilgi alışverişini kolaylaştırmaktadır.


Bu açıdan sitemap dosyalarının doğru oluşturulması ve eklenmesi web siteleri için önemli bir aşamadır. İyi bir site haritası dosyası arama motorlarının web sitenizin en güncel halini algılamasını sağlar. Başarılı bir sitemap oluşturma, sitenizin SEO çalışmaları için gereklidir. Site haritası oluşturmak için internet üzerinden işinizi kolaylaştıracak araçları ve site haritası örnekleri çeşitlerine rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Harika bir site geliştirmek, kullanıcıların web sitenizde gezinmesinde ve sitenizi anlaşılmasında yardımcı olacak sitemap için, gereken süreye yatırım yapın.

  • İlgili Videolar
  • Faydalı Linkler
  • sitemap olusturma video kapak Sitemap Nasıl Eklenir?
  • sitemap nasil eklenir Google'a Site Tanıtma
  • Sitemap (Site Haritası) Nedir?
  • Sitemap Ne İşe Yarar?
  • Web Sitesi Nedir ve Ne İşe Yarar?
  • Sitemap.xml Olan Örnek Web Siteleri

birNC ile Web Tasarım Proje Yolculuğuna Başlayın

Sitemap ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular


WordPress’e site haritası nasıl eklenir?
WordPress yönetim panelinde yer alan “Eklentiler” bölümündeki “Yeni Ekleme” menüsüne girin. Arama satırına Google XML Sitemaps yazın. Çıkan sonuçlarda yer alan site haritanızı eklentiye kurup, etkinleştirin.
Sitemap.xml 10 MB’den büyükse ne yapılmalıdır?
Eğer sitenizde 50.000'den fazla sayfanız varsa ya da site haritası 10 MB'den büyükse, birden fazla XML site haritası oluşturmanız gerekecektir. Ancak böyle bir durumda da tüm site haritası dosyalarınızı bir ana site haritası dizini dosyasında listelemeniz gerekecektir.
Sitemap.xml oluştururken “Sitemap Generator” araçları kullanılmasında neye dikkat edilmelidir?
İnternet üzerinden ücretli ya da ücretsiz bulabileceğiniz bu araçlar, işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. Ancak bu araçları kullanırken dikkat edeceğiniz en önemli nokta, sitemap dosyanızı oluştururken hangi yöntem ya da aracın size uygun olduğunu belirlemeniz olacaktır.
Site haritasını rakiplerimizden saklayabilir miyiz?
Bunun kesin bir yolu yoktur. Ancak sitemap dosyanızın ismini değiştirerek rakiplerinizden site haritanızı saklayabilirsiniz. Mesela dosyanızı /sitemap.xml yerine /sitemap_index.xml şeklinde adlandırabilirsiniz.
Web sitemizdeki blog yazılarımızda sitenizin başarısını yükseltebilmeniz adına pek çok farklı konuya ve tavsiyelere yer veriyoruz. Tüm bu çalışmalar için, web tasarım ve SEO konusunda başarılı çalışmalara imza atan birNC’den (www.birnc.com.tr) profesyonel destek alabileceğinizi ve sizleri tanımaktan, işinizi birlikte büyütmekten büyük bir mutluluk duyacağımızı da belirtmek isteriz.

Lütfen "sitemap nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir ve nasıl oluşturulur" gibi soruları yanıtladığımız bu makalemizde var ise gördüğünüz eksiklikleri ya da hataları araştırma yapan kişilere kusursuz bir yazı sunabilmemiz için bilgi@birnc.com.tr mail adresimize iletiniz.

Sitemap ile ilgili makalede geçmeyen öğrenmek istediğiniz farklı bir konu var ise yorum bölümünden sorabilirsiniz.

İşlerinizde üstün başarılar dileriz.
Kendinize iyi bakın.




10 yorumlar

Sefa M. Mayıs 18, 2020

Şuana kadar site haritası konusuyla ilgili okuduğum en kapsamlı yazıydı. Kendimi teşekkür etmeye mecbur hissettim diyebilirim :))

Cevap ↓

    BirNC Mayıs 18, 2020

    Merhaba Sefa Bey, biz teşekkür ederiz. İyi çalışmalar.

    Cevap ↓

Leman A. Aralık 24, 2021

Merhaba, bilgiler için teşekkürler.

Cevap ↓

    BirNC Aralık 27, 2021

    Merhaba, rica ederiz.

    Cevap ↓

Cenap Diş Aralık 29, 2021

Çok sağolun, faydalı bir yazı olmuş.

Cevap ↓

    BirNC Ocak 2, 2022

    Teşekkürler.

    Cevap ↓

Furkan Parlak Ocak 19, 2022

Teşekkürler

Cevap ↓

    BirNC Ocak 19, 2022

    Rica ederiz.

    Cevap ↓

Furkan Taş Mart 23, 2022

Çok teşekkürler

Cevap ↓

    BirNC Mart 23, 2022

    Merhaba, rica ederiz.

    Cevap ↓



Cevap bırakın Yanıtı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Yorum Yap


Adınız

Email

Url


three × one =

web tasarım
web tasarım referansları
birnc site footer logo

birNC® Ajans | Türkiye'nin Web Tasarım Markası
Arayana kadar siz düşünün aradıktan sonra da biz...


Mail: info◎birnc.com.trTel: +90 (212) 232 9262 pbx

Web tasarım ve yazılım, SEO, sosyal medya yönetimi, internet reklamcılığı, kurumsal kimlik tasarımı ve marka danışmanlığı hizmetlerindeki bilgi birikimi ve tecrübesiyle müşterilerine nitelik, değer ve farklılık katmanın gururunu yaşayan birNC ekibi ile sektörel hedeflerinize daha çabuk ulaşabilirsiniz...


  • Kurumsal
  • Referanslar
  • Fiyat Listesi
  • Banka Bilgileri
  • İnsan Kaynakları
  • Sıkça Sorulanlar
  • Bize Ulaşın
  • Anasayfa
  • birNC Blog
  • Web Sözlüğü
  • UX/UI Tasarım
  • Site İçi SEO
  • Site Dışı SEO
  • E-Ticaret SEO
BİRNC WEB TASARIM YAZILIM VE İNTERAKTİF AJANS HİZMETLERİ © 2013-2022 - 1NC İSTANBUL