2013 - 2022 © BİRNC
  • Anasayfa
  • Kurumsal
  • Referanslar
  • Fiyat Listesi
  • İletişim
  • Blog
  • S.S.S.
2013 - 2022 © BİRNC

ASO - App Store SEO Nasıl Yapılır?

  1. Anasayfa
  2. Blog
  3. ASO – App Store SEO Nasıl Yapılır?

ASO Ne Demektir ve Açılımı Nedir?


App Store Optimization kelimelerinin baş harflerinden oluşan ASO, uygulama mağazası optimizasyonu anlamına gelmektedir. Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse web sitelerini arama motorlarının kullanıcı odaklı kriterlerine göre üst sıralara çıkarmanın organik bir yolu olan SEO konusunun, mobil uygulama mağazalarında yapılan farklı bir versiyonudur.


aso ve app store seo

ASO, konu üst sıralara çıkmak olunca mobil uygulamasına yapılan SEO çalışması diye de tanımlanmaktadır. Ancak SEO ile ASO birbirinden oldukça farklı konulardır. SEO, bir web sitesine yapılan optimizasyon çalışmasıdır. Buradaki hedef Google, Yandex, Bing vb. gibi arama motorlarında üst sıralara çıkmaktır. ASO çalışmaları ise mobil uygulamaların yer aldığı mağazada yapılan bir optimizasyondur. Hedef Play Store ve App Store mağazalarında daha görünür durumda olabilmek ve kullanıcıyla en iyi şekilde buluşabilmektir.

Kısaca SEO Ne Demek Hatırlayalım


Arama motoru optimizasyonu çalışmasını irdeleyecek olursak isminden de anlaşılacağı üzere SEO; bir sunucu üzerinde yayınlanan internet sitesi projelerinin arama motorlarında belli başlı kurallar ile kullanıcı odaklı hale getirilmesi ve bu sitelerin odak anahtar kelime aramalarında üst sıralara çıkmasını sağlamak için yapılan çalışmalardır. Günümüzde en çok kullanılan arama motoru “Google” olduğu için SEO ve internet kurallarını belirleyen öncü kuruluş da Google markasıdır. Google, arama sonuçlarında her zaman kaliteli, popüler ve ziyaretçileri mutlu eden sitelere öncelik vermektedir. Faydalı içerikler, hız faktörü ve mobil uyumluluk gibi günümüz teknolojisinin kullanıcı tarafından benimsenen tüm kriterlerini en iyi sunmak için geliştirilen stratejiler yani site içi optimizasyonlar ve site dışında da yapılan internette markalaşma çalışmaları olarak ifade edilmesi yanlış olmaz.

ASO Çalışmalarında Odaklanmanız Gereken Temel Teknikler


★ Uygulama İsmi

Bu basit görünebilir fakat acele etmeyin! Uygulama ismi, kullanıcılarınızı yakalayabileceğiniz ilk alandır. Bu nedenle etkili ve ilgili çekici bir isim kullanmanız gerekmektedir. Aynı zamanda uygulama isminde hedef anahtar kelimelerin kullanılması önemlidir. Yapılan farklı 2-3 araştırmaya göre isminde anahtar kelime içermeyen uygulamalara göre anahtar kelime içeren uygulamalar, ortalama %10 oranında diğerlerine göre daha üst sıralarda gözükmektedir. Bu oran oldukça iyidir. Uygulamanın niteliğine ve kullanıcının aksiyonlarına göre zamanla üst sıralara sıçrama yapılabileceği anlamını taşır. Uygulama ismini web sitelerinden örneklememiz gerekirse web sitesinin domain adresi veya sayfanın Title etiketi olarak düşünebiliriz.

→ Örnek Uygulama İsmi Yapısı; Anahtar kelime + Marka ismi
Kısa Açıklama Yazısı:
▬ Uygulama mağazasında arama yapıldığında, gelen sonuçlarda gözüken kısa açıklamadır. Bu nedenle uygulama isminden sonra, uygulamanın tıklanmasına ve indirilmesine neden olan ikinci derecede önemli alandır. Bu alanda 80 karakteri aşmadan, anahtar kelimelerinde yer aldığı, mantıklı bir açıklama oluşturulması gerekmektedir. Anahtar kelimeleriniz ile doldurmadan, anlaşabilir bir cümle oluşturarak hem algoritmaya yardımcı olabilir hem de kullanıcılarınızı kendinize yönlendirebilirsiniz. Bu alanda daha ilgi çekici olmak için uygulamanız ile ilgili emojilerde kullanabilirsiniz.
Uzun Açıklama Yazısı:
▬ Bu alandaki karakter sınırımız 4.000 karakterdir. Karakter sınırımız oldukça geniş olması nedeniyle, doya doya uygulamanızı bu alanda anlatabilirsiniz. Kısa açıklamada olduğu gibi bu alanda da yine makul seviyede anahtar kelime kullanılması gerekmektedir. Anahtar kelimeleri, paragrafın başlarında ve sonlarında kullanmak önemlidir. Dil bilgisi kurallarına ve imla hatalarına dikkat ederek, uygulamanın ne işe yaradığını, faydalarını, özelliklerini anlatabilirsiniz. Uzun açıklama yazısında madde imleri kullanarak, yazıyı bölümlendirmek, açıklama yazınızı daha okunur hale getirecektir. Kısa açıklama yazısında olduğu gibi bu alanda da emojiler kullanabilirsiniz. Ek olarak sosyal medya hesaplarınıza ve web sitesi adreslerinize bağlantılar verebilirsiniz. 4.000 karakter sınırını oldukça etkili ve hemen hemen tamamını kullanmaya gayret göstermelisiniz.

★ Uygulama Açıklaması

Kısa açıklama yazısı ve uzun açıklama yazısı olmak üzere 2 adet uygulama açıklaması oluşturmanız gerekmektedir. Bu alanlar planladığınız anahtar kelimeleri kullanabileceğiniz harika fırsatlar sunmaktadır. Yoğun anahtar kelime tekrarı yapmadan kaliteli içerikler hazırlamanız gerekir. Aşağıda kısa ve uzun içeriklerde uyulması gereken konuları da aktarıyoruz lütfen inceleyin.

★ Uygulama Geliştiricisinin İsmi

Anahtar kelime kullanabileceğiniz farklı bir metin alanı da uygulama geliştiricisinin isim alanıdır. Bu alanda algoritmaların referans aldığı ve çoğu kişinin atladığı bir alandır. Böylesine bir alanı fırsata dönüştürerek uygulamanız hakkında birkaç anahtar kelime kullanmanızı önermekteyiz.

★ Uygulama Logosu

Uygulamanızın logosu, sıralama algoritmasının ilgilendiği bir bölüm değildir ancak dolaylı yoldan kullanıcı deneyimi (UX) tarafında önemli bir bölümdür. Arama yapan bir kullanıcının karşısına çıkan logo, aynı uygulama ismi gibi kullanıcıda bir algı oluşturmaktadır. Bu nedenle kaliteli ve marka imajı verecek bir logo tasarlamanızı önermekteyiz. Unutmayın ziyaretçilerin kafasında yaratılan olumlu bir intibaa ve pozitif bir izlenim her zaman önemlidir.

★ Uygulama Kategorisi

Uygulamanızı en iyi ifade eden birincil kategoriyi belirleyin. Belirleyeceğiniz bu kategori aynı zamanda popüler ve aranan bir kategori olmasına dikkat edin. Uygulamanız birden fazla kategoriye uyuyor olabilir. Bunlar içerisinde en popüler ve aranan kategoriyi tercih edin. Ayrıca, bu popülerlik zaman zaman değişiklik gösterebilir. Bu nedenle kategorinizi sürekli optimize etmeniz gerekmektedir.

★ Doğru Dil Kullanımı

Uygulamanızda hedeflediğiniz ülkenin dilini kullanarak optimizasyonlar yapmalısınız. Örneğin, İtalya ülkesine ve bölgesine hitap eden bir uygulamanız var ise markanızı, uygulama isminizi ve açıklama yazılarınızı İtalyanca oluşturmalısınız. Bu arada dil kullanımında dikkat etmeniz gereken diğer bir konuda, kullandığınız marka ismi veya uygulama ismi farklı dillerde utanç verici anlamlara gelebilir. Bu nedenle yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi uygulama ismi belirlerken acele etmeyin!

★ Ekran Görüntülerinin Kullanımı

Uygulamanızın ekran görüntülerine uygulama mağazasında yer vermeniz gerekmektedir. İlgi çekici ve merak uyandıran ekran görüntüleri yakalamanız uygulamanızın indirilmesine neden olacaktır. Aynı zamanda, ekran görüntülerinizi kaliteli ve marka imajınıza uygun bir şekilde sunmanız gerekmektedir. Bu konuda işin profesyonellerinden destek almaktan çekinmeyin. Alanında uzman birNC gibi web tasarım şirketlerinden destek alarak uygulama ekran görüntülerinizi daha etkili ve kaliteli bir şekilde oluşturup ziyaretçilere sunabilirsiniz.

ASO - App Store SEO Neden Önemlidir?

Uygulamamızı nasıl optimize edeceğimizi öğrendik. Peki neden bu çabalara girmelisiniz? ASO bu kadar önemli mi? Kullanıcıların bir kısmı direkt olarak bildiği bir uygulamayı indirmek için uygulama mağazasına giriş yapmaktadır. Bu kullanıcılar aradıkları uygulamanın ismini yazarak hedefine ulaşır ve uygulamayı indirir. Bu kitle için ASO’nun çok faydası olmayabilir. Ancak büyük bir kitle, uygulama marketlerinde hedefi olmadan arama yapmaktadır. Örneğin, “kilo verme uygulaması, zayıflama sporları, karın kası geliştirme” vb. anahtar kelimeleriyle arama yapabilmektedirler. Bu mağazalarda hedefi olmadan arama yapan kitlenin oranı %65 ile ifade edilmektedir. Bu gibi en çok kullanılan anahtar kelimeler ile gelen sorguları dönüşüme çevirmek sadece ASO ile mümkündür.

ASO’nun önemine vurgu yapmamız gereken diğer önemli bir konu da şu: Özellikle IOS uygulamalarının App Store’da Zombi uygulama olarak tabir edilen görünmez uygulamalar haline gelmesidir. Yukarıdaki belirtilen optimizasyonları kullanmayan uygulamalar, algoritmalar tarafında faydasız görüldüğü için bu mağazalarda görünmez durumda kalmaktadırlar.


  • İlgili Videolar
  • Faydalı Linkler
  • aso ne demek ASO Ne Demek? App Marketi Optimizasyonu
  • app marketi optimizasyonu App Store Optimizasyonu
  • SEO Uzmanı Nedir?
  • Google SEO Başlangıç Kılavuzu
  • SEO Nedir, Doğal SEO Çalışması Nasıl Yapılır?
  • Site İçi SEO Nedir ve Nasıl Yapılır?
  • Site Dışı SEO Nedir ve Nasıl Yapılır?
  • Backlink Nedir ve Nasıl Alınır?

SEO ile İlgili Faydalı Yazılar

ASO ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular


ASO’nun açılımı nedir?
Mobil uygulamaların mağazalardaki görünümünü iyileştirmek için yapılan bir optimizasyondur. Açılımı; App Store Optimization'dur. Bu çalışma ile doğru teknikler kullanılarak uygulamaların kullanıcı dönüşüm oranı artırılabilmektedir.
SEO ile ASO arasındaki fark nedir?
SEO bir web sitesini optimize ederek Google başta olmaz üzere tüm arama motorlarında üst sıralara çıkması için yapılan çalışmalardır. ASO ile mobil uygulama mağazası optimize edilerek bu platformlarda mobil uygulamaların üst sıralara çıkartılarak ziyaretçilerle kolayca buluşturulması amaçlanmaktadır.
Türkiye’de ASO Ajansı bulabilir miyim?
Ülkemizde ASO konusu çok yeni bir olgudur. Bu konuda özellikle hizmet veren ajanslar bulunmamaktadır. Ancak bazı uzman SEO ve web ajansları müşteri beklentilerini karşılayacak nitelikte profesyonel çözümler üretebilmektedir.
ASO hizmetinin fiyatı ne kadar ve neye göre değişir?
ASO konusu ülkemizde önemli bir alan olmaya başladı. Özellikle 2020 yılı sonrasında mobil uygulama sektörünün yükselmesi ile beraber ASO’nun önemi de artmış oldu. SEO sektöründe tecrübeli ajanslar ASO danışmanlığı fiyatını adam/saat formülüne göre oluşturmaktadır. Günümüzde aylık 30 saatlik danışman desteğinin ortalama fiyatı 8.000 TL ile 10.000 TL arasında değişmektedir.
Kendi ASO çalışmamı kendim yapabilir miyim?
App Store Optimizasyonu'nun SEO çalışması kadar karmaşık veya derin olmadığını söyleyebiliriz. En azından deneme yanılma yöntemleri kullanabileceğiniz bir konu. Yeter ki bu makalede sizlerle paylaştığımız önemli teknikleri kullanın ve projenize zaman ayırın.
ASO aynı SEO gibi tek seferlik bir çalışma değildir. Sürekli kullanıcı odaklı faydalı çalışmalar ve güncellik sağlamak gerekmektedir. Bazı durumlarda deneme yanılma yoluyla doğru yolu bulabilirsiniz. Bu nedenle anahtar kelimelerinizin alternatiflerini denemekten hiç vazgeçmeyin. Rekabeti düşük kelimeler ile başlayarak belli bir kitle oluşturmanız en iyi strateji olabilir. Zamanla aranma hacmi yüksek ve ziyaretçilerin en çok rağbet ettiği kelimelere yoğunlaşarak ASO çalışmalarınızı zorlayabilirsiniz.




8 yorumlar

Bora B. Aralık 11, 2021

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

Cevap ↓

    BirNC Aralık 11, 2021

    Merhaba, rica ederiz, iyi çalışmalar.

    Cevap ↓

Bagimsizgazete.com Aralık 12, 2021

An excellent article. I have now learned about this. Thanks Admin (Google Translate: Mükemmel bir makale. Bu konuyu şimdi öğrendim. Teşekkürler yönetici)

Cevap ↓

    BirNC Aralık 12, 2021

    Merhaba, faydasını görmeniz dileğiyle. İyi çalışmalar.

    Cevap ↓

Sultanbeyli arçelik servisi Aralık 13, 2021

Çok aydınlatcı bir makale olmuş. Teşekkürler.

Cevap ↓

    BirNC Aralık 14, 2021

    Merhaba, rica ederiz.

    Cevap ↓

Erdal can alkoçlar Aralık 24, 2021

An excellent article. I have now learned about this. Thanks admin

Cevap ↓

    BirNC Aralık 24, 2021

    Merhaba Erdal Bey, bu botla gönderilen sanırım 50. yorum. Bir tane temsili olsun diye bilgi vermek amacıyla onayladık. Bu çalışmayı sizlere kim yapıyor ya da yaptırıyor? Sadece ilgili sayfanızı ziyaret edelim diye bir stratejiyse içeriğinizin ziyaretçi hemen çıkış oranları oldukça yüksek olacaktır. Kullanıcı deneyimi açısından bu iyi sonuç vermez.TRT haber ailesine duyurulur. İyi çalışmalar.

    Cevap ↓



Cevap bırakın Yanıtı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Yorum Yap


Adınız

Email

Url


one × 3 =

web tasarım
web tasarım referansları
birnc site footer logo

birNC® Ajans | Türkiye'nin Web Tasarım Markası
Arayana kadar siz düşünün aradıktan sonra da biz...


Mail: info◎birnc.com.trTel: +90 (212) 232 9262 pbx

Web tasarım ve yazılım, SEO, sosyal medya yönetimi, internet reklamcılığı, kurumsal kimlik tasarımı ve marka danışmanlığı hizmetlerindeki bilgi birikimi ve tecrübesiyle müşterilerine nitelik, değer ve farklılık katmanın gururunu yaşayan birNC ekibi ile sektörel hedeflerinize daha çabuk ulaşabilirsiniz...


  • Kurumsal
  • Referanslar
  • Fiyat Listesi
  • Banka Bilgileri
  • İnsan Kaynakları
  • Sıkça Sorulanlar
  • Bize Ulaşın
  • Anasayfa
  • birNC Blog
  • Web Sözlüğü
  • UX/UI Tasarım
  • Site İçi SEO
  • Site Dışı SEO
  • E-Ticaret SEO
BİRNC WEB TASARIM YAZILIM VE İNTERAKTİF AJANS HİZMETLERİ © 2013-2022 - 1NC İSTANBUL